Netmárkabolt.hu
+36 30 517 1807 / +36 52 879 105
netmarkabolt@netmarkabolt.hu
Menü

Kondenzációs vagy hőszivattyús szárítógép? Hogyan döntsünk?

45197
Kondenzációs vagy hőszivattyús szárítógép? Hogyan döntsünk?

Mindegyik szárítógép egy kicsit más, pont ez adja meg a dolog szépségét, hiszen szabadon válogathatunk egy több tucat modell között. Olykor viszont pont ez vezet el odáig, hogy már olyan alapvető kérdésekben is elakadunk, hogy egyáltalán hőszivattyús vagy kondenzációs szárítógép legyen a befutó. A következőkben ebben szeretnénk egy kis útmutatást adni.

Mik a leglényegesebb különbségek? Kondenzációs vagy hőszivattyús szárítógép legyen?


Működési elv

Mindegy, hogy kondenzációs vagy hőszivattyús szárítógép típusról van szó, funkciójukat tekintve ugyanazt a feladatot látják el – mosás után megszárítják a textíliákat, de egy kicsit más úton jutnak el idáig. A kondenzációs szárítógépek esetében a meleg levegő a dobban kering, kivonja a nedvességet a ruhákból, majd ez a pára gyűjtőtartályba kerül, vagy kivezetés esetén a lefolyóban végzi. A hőszivattyús szárítógépek hasonlóan működnek, mint a hűtőszekrények és a klímaberendezések. Egy speciális hőszivattyúval melegítik fel a levegőt, amelyet aztán egy zárt rendszerben keringtetnek egészen addig, amíg az le nem hűl, elkerülve ezzel a felesleges páralecsapódást.

Energiafogyasztás

Amikor arról döntünk, hogy hőszivattyús vagy kondenzációs szárítógép legyen, akkor nagyon lényeges lehet az energiahatékonyság. Míg egy kondenzációs típusnál általában az elérhető legmagasabb energiaosztály a ’B’ besorolás lesz, addig ez egy hőszivattyús szárítógépnél már ’A’ feletti - Miele esetében például A++ és A+++. A hőszivattyús kivitel abszolút nyertes ez ügyben, hiszen fele annyi energiát használ fel töltetenként, mint a kondenzátoros társaik. Azt a keveset is, amit felvesz, pedig nagyon minimális veszteséggel tudja újra és újra felhasználni.

Szárítási hőfok és időtartam

A gyorsaság számít inkább vagy ruháink épsége? A hőszivattyús vagy kondenzációs szárítógép közül utóbbival gyorsabban száradnak meg a ruhák, mivel több hőt termelnek a szárításnál. Ez nagyon jól hangzik, de a magasabb hőfok már nem túl kedvező a textíliákra nézve. A hőszivattyús szárítógép energiahatékonyabb, ami együtt jár azzal, hogy lassabban és alacsonyabb hőfokon szárít, így jóval kíméletesebb.

Tudásszint

A hőszivattyús és kondenzátoros kivitelek tudásszintje nagyjából megegyezik – minden a megvásárolt modelltől függ. Mindkét kivitelből kerülnek ki olyan modellek, amelyekkel egy kényelmes életet tudunk megteremteni magunknak. Egy Miele szárítógép például telis-tele van rakva szárítást megkönnyítő funkciókkal, emellett számtalan szárítási beállítással garantálja a tökéletes végeredményt.

Beszerzési ár

Az ár döntő fontosságú lehet, ha kondenzációs vagy hőszivattyús szárítógép között vacillálunk, de érdemes inkább befektetésként gondolni egy ilyen készülékre. Habár a hőszivattyús szárítók drágábbak, mint a kondenzátoros modellek,  ezt hosszú távon könnyen ellensúlyozhatja az a jelentős energiamegtakarítás, amit egy ilyen kivitellel elérhetünk.

Végszóként: most akkor a hőszivattyús vagy kondenzációs szárítógép a jobb?


Ezt a kérdést mindenkinek magának kell mérlegelnie. Mi személy szerint a Miele hőszivattyús szárítógépekben hiszünk. Habár tény és való, hogy népesebb család esetén kecsegtetőbb lehet a kondenzációs kivitelek gyorsabb szárítása és nagyobb kapacitása, az újabb készülékek, csak úgy, mint a Miele már egész gyors programokat is kínálnak. Nem beszélve arról, hogy egyes modelleknél a méhsejtcellás dobba akár 9 kg ruha is elfér.

 

Aktuális kínálatunk

címkék: