Netmárkabolt.hu
+36 30 517 1807 / +36 52 879 105
netmarkabolt@netmarkabolt.hu
Menü

Hogyan működik az indukciós főzőlap? Mitől olyan hatékony?

2498
Hogyan működik az indukciós főzőlap? Mitől olyan hatékony?

Az indukciós főzőlap az elmúlt évek sztárjává vált a gyors főzési ideje, kiemelkedő energiahatékonysága és biztonsága miatt. De hogyan működik az indukciós főzőlap és miért éri meg a borsosabb árcédulát?

 

Mi az indukciós főzőlap? Hogyan melegít az indukciós főzőlap?


Az indukciós főzés egy lapos, fűtőtekercsekkel ellátott üvegfelületen történik. A fűtőtekercseket elektromágneses energia táplálja, amelyet a főzőedényekben lévő vas aktivál. Amikor ez érintkezésbe kerül a fűtőelemekkel, a vasrészecskék őrült táncba kezdenek, ami a serpenyő felmelegedését idézi elő. Bár az indukciós főzőlapok kísértetiesen hasonlítanak az elektromos változatokra, különböző a működési elvük. Az elektromos főzőlap először az egész felületet felmelegíti, majd az melegíti tovább az edényt, az pedig a benne lévő ételt. Ezzel ellenben az indukciós főzőlap már képes kihagyni ezeket a feleslegesnek ítélt lépéseket és célzottan az edény alját kezdi melegíti - így a hő csak az edényben fejlődik.

 

Miért jobb az indukciós főzőlap?


Most, hogy tisztáztuk, hogy mi az indukciós főzőlap és hogyan melegít az indukciós főzőlap, ideje kicsit áttérni arra, hogy milyen előnyt kovácsol nekünk ebből? Mint, ahogy említettük, az indukciós kivitel elektromágneses energiát használ az edények és serpenyők közvetlen melegítéséhez. Ehhez képest a gáz- elektromos főzőlapok közvetett módon, egy égő vagy fűtőelem segítségével melegítenek, és sugárzó energiát juttatnak az ételre. Ebből pedig máris világossá válik, hogy az indukciós technológia sokkal hatékonyabb főzést tesz lehetővé. Nézzük a számokat!

Az indukció az elektromágneses energia nagyjából 80%-át képes eljuttatni a serpenyőben lévő ételhez. Összehasonlítva a gázfőzőlapokkal, ahol az energia mindössze kb. 40%-át, az elektromosnál pedig csak nagyjából a 70%-át képes felhasználni a technológia. 

 

Az előnyökről dióhéjban


Amíg a hagyományos gáztűzhelyeknél nehéz beállítani a hőmérsékletet a nyílt láng miatt, az indukciós főzőlapokkal szuperpontos hőmérséklet-szabályozásra van lehetőség. Ez pedig tökéletesíti a főzési eredményt, főleg akkor, ha erre még rátesz egy lapáttal a készülék tudásszintje is. A Miele főzőlap például rendelkezik TempControl funkcióval, ami segít állandó szinten tartani a hőmérsékletet a mi közbeavatkozásunk nélkül. Amikor kikapcsoljuk a készüléket, a hőátadás azonnal leáll, így kisebb az esélye annak, hogy az ételek túlfőnek.

Az indukciós főzőlapok felmelegedése sokkal gyorsabban zajlik. Ez esetben ugyanis nem kell megvárni, hogy az égő/fűtőelem felmelegedjen, és több lépésen keresztül átadja a serpenyőnek a megtermelt hőt. A Miele főzőlap ráadásul megsokszorozza a saját erőit, hiszen a TwinBooster funkcióval két főzőzóna teljesítményét is össze lehet vonni. A használata is biztonságos, mivel a főzőzóna körüli terület viszonylag hűvös marad, így eleve megelőzhető a tűzveszély és az égési sérülések kockázata.

Az indukciós főzőlapok jóval energiatakarékosabbak, mint a másik két kivitel, hiszen a hő nem vész el a folyamat során. A gáz főzőlapoknál sok energia megy kárba a levegőbe, az elektromosnál pedig feleslegesen melegszik fel az egész felület. Az indukcióval tehát végső soron jelentős energia- és költségmegtakarítás érhető el. 

Reméljük, hogy immáron sikerült megválaszolni a kérdést, hogy miért jó az indukciós főzőlap!

 

 

Tovább a termékekre

 

 

 

 

címkék: