Konyhafelújítás során igen hamar szóba jöhet a régi főzőlapok cseréje egy jóval ígéretesebb kivitelre. A jelenlegi kínálatot elnézve azonban nem csoda, hogy ennyien torpannak meg a választást illetően, hiszen nem tudják, hogy indukciós, elektromos vagy gáz főzőlap legyen a befutó. A következő cikkünkben segítünk egy picit eligazodni ebben.
Gáz főzőlap, avagy a jól bevált kivitel új köntösben
A gáz főzőlap a főzőlapok leghagyományosabb formája, mind a megjelenést, mind a működési elvet tekintve. Nem csoda hát, hogy ennyien ragaszkodnak még mindig hozzá, annak ellenére is, hogy leginkább már a teljesen sík kivitel viszi a prímet. Habár sokan félnek a nyílt lángtól, a legújabb darabok már jóval több biztonsági faktorral rendelkeznek. A Miele főzőlap például GasStop funkcióval van felruházva, ami azt jelenti, hogy a gázláng valamilyen oknál fogva kialudna, akkor a gyújtásbiztosítás képes meggátolni a gáz kiáramlását a lakásba.
Mikor ajánljuk?
- ha ezen tanultunk meg főzni és nem akarunk lemondani róla
- ha költséghatékonyabb megoldást keresünk
- ha a gázzal való főzést részesítjük előnyben
- ha fontos, hogy bármilyen edényt rá tudjunk tenni
Mi a különbség az indukciós és a kerámialapos tűzhely között?
Az indukciós vagy elektromos főzőlap éri meg jobban?
Ha igazán exkluzív megjelenésre vágyunk, akkor kétségkívül az indukciós vagy elektromos főzőlap közül érdemes választani. Habár a két kivitel első pillantásra ugyanolyannak tűnik, ez mégsem igaz.
Az indukciós kivitel az indukciós melegítés elvén működik, azaz csak az edény belsejében fejlesztik a hőt az elektromágnesek, és a főzőzóna melletti területek hűvösek maradnak. Talán az egyetlen hátránya, hogy speciális edénykészletet kell hozzá, illetve az indukciós vagy gáz főzőlap típusokhoz viszonyítva drágább kivitelről van szó.
Mikor ajánljuk?
- ha nagyon energiahatékonyan és gyorsan szeretnénk főzni
- ha elsődleges szempont a biztonság
- ha nem szeretnénk főzőlapra égett ételmaradékokat
Az elektromos kivitel esetében a kerámia üveg alatt tekercselt fém elemek találhatók. Ezeken keresztül indul meg a hőfejlesztés és melegedik fel a főzőlap. Hátránya között említhető, hogy a főzés során az egész terület felmelegszik, ami kedvez az odaégésnek és kicsit várni is kell, amíg lehűl.
Mikor ajánljuk?
- ha igazán megnyerő külsőre vágyunk
- ha nincs kialakítva gáz hálózat
- ha fontos, hogy bármilyen edényt rá tudjunk tenni
Összegzés: elektromos, indukciós vagy gáz főzőlap legyen?
Ahogyan az az előbb ismertetett bemutatóból kiderült, mindegyik típus egy kicsit más, de mégis mindegyiknek megvan a maga előnye és hátránya. A vásárlónak először is azt kell eldöntenie, hogy mely tulajdonság kerüljön előtérbe, ha indukciós, elektromos vagy gáz főzőlap vásárlása a cél?
Ha a megjelenés, akkor érdemes a sík kivitelek valamelyike mellett dönteni. Ha a készülék beszerzési ára, akkor gáz főzőlap, elektromos, indukciós sorrendben válasszunk. Ha az energiahatékonyság, akkor mindenképpen az indukciós főzőlap legyen. Ha pedig a későbbi karbantartás, akkor a sík felület lesz a legígéretesebb. Mindemellett sokat számít az is, hogy van-e gázállás a konyhában, illetve, hogy a gázzal vagy a villamosenergiával való főzés kifizetődőbb a mi háztartásunkban.
Bárhogy is döntsünk azonban, a Miele főzőlap választásával garantáltan nyert ügyünk lesz!